10 sätt att avslöja kopior

Rea på knivar & tillbehör!


Cervera.se

Pågående kampanjer från Global


Bagaren&kocken.se


 
Givetvis är du trygg om du köper dina Global knivar från väletablerade svenska webbutiker. Om du trots allts vill chansa och köpa dina knivar på annat sätt följer här en lista på hur du på olika sätt kan avslöja en förfalskad Global kniv.

1. Hålen i handtaget.
De karaktäristiska groparna i handtaget bör alla vara av samma storlek. Groparna ska vara svarta och den svarta ytan ska inte vara målad med någon sorts färg utan det är metallen som är svart.

2. Logotypen på knivbladet.
Logotypen är inbränd/etsad i knivbladet och inte målad eller tryckt. Kan du lätt skrapa bort loggan är kniven en bluff.

3. Testa bladets skärpa.
Testa bladet skärpa och vasshet. En falsk Globalkniv når inte upp i samma skärpa som en äkta. Global knivarnas skärpa är inte långtifrån ett rakblads vasshet.

4. Knivbladet utseende.
Bladet bör vara ca 2 mm tjockt på trubbiga kanten på motsatt sida från eggen (bortsett från de flexibla knivar som är tunnare). Du bör också kunna se små koncentriska ringarlängs eggen på knivbladet på äkta knivar, dessa kommer från den speciella slipprocessen vid tillverkningen på Global fabriker.

5. Global Chef och Global Professional.
Dessa ord finns inte med på äkta Globalknivar. Hittas dessa på kniven är det en kopia.

6. Ovanligt stora knivset.
Undvik set säljs i mängder av knivar på ofta på nio eller 11 knivar. Globals äkta knivset säljs sällan i mer än fem knivar åt gången.

7. Prova knivens balans.
Lägg kniven över ditt pekfinger där bladet och skaftet möts. Globalkniven balanserar ofta här perfekt medans kopior har en tendens att vara bak eller ibland framtunga.

8. Lyssna på knivens handtag.
Skaka kniven handtag nära ditt öra (försiktigt). På de flesta äkta Globalknivar ska du höra sanden som finns inuti handtaget rassla runt. Det kan vara svårt att höra sanden på mindre knivar även om de är äkta.

9. Lyssna till knivens stål.
Smek knivbladet försiktigt på sidan med fingret (inte på eggen…). Knacka försiktig på bladet med fingerspetsen och nageln. Stålet i en äkta Global har ett speciellt ljud när det berörs. Ett mer högfrekvent och vasst ljud än mjukare stål som har en lägre ton.

10. Köp inte på Ebay.
Här sälj många falska knivset. Ofta brukar ett set om fem knivar säljas för 50 usd. Inte sällan är knivarna inrullade i något slags nylon knivskydd som innefattar alla knivar.