Skötselråd för japanska kockknivar

Det rekommenderas att du tvättar dina köksknivar för hand med ett milt diskmedel i vatten. Efter tvätt skölj med kallt vatten och torka ordentligt med en handduk. Köksknivar
bör inte diskas i diskmaskinen. Om du trots all diskar i maskinen gör det kniven slöare snabbt samt kan skada stållegeringen (Cromova) i tex Globals knivar.

Global knivar är mycket vassa och kan blixsnabbt orsaka stor skad i ett fumligt barns händer. En vass kökskniv bör aldrig läggas direkt i en kökslåda där man med händerna måste rota runt. För eller senare skär man sig på knivbladet. Förvara dina köksknivar helst i ett knivblock eller knivlåda eller på magnetlist. Ett bra tips är i ett liggande knivblock inuti en låst eller barnsäkrad kökslåda. Även när knivarna är rätt förvarade bör de hållas långt från barnens räckvidd.

PLAN - PRICE

Description

Sliptillbehör

Cervera.se

Hos Cervera hittar du sliptillbehör, minosharp, slipstavar, slipstenar m.m

Alla slipverktyg till din globalkniv

Globalknivar och många andra japanska kocknivar har en knivegg i vinkel på ca 10-15 grader för att ge en hög skärpa. Den höga vinkeln resulterar även i en tunnare egg vilket ger en kniv man måste hantera på ett varsamt sätt. Se några förhållningsregler nedan:

  • Använd inte starka rengöringsmedel eller medel som innehåller blekmedel.
  • Blötlägg inte kniven en lång stund innan rengöring i annat än rent vatten utan rengöringsmedel.
  • Försök INTE att skära igenom djupfrysta livsmedel eller ben. Om du fastnar med kniven vicka då inte bladet utan dra bort kniven genom att föra kniven framåt eller bakåt.
  • Använd inte din kniv till hackning med upp och ner rörelse. Rätt medtod för att inte riskera skador på eggen är att föra bladet framåt och tillbaka i skivande rörelser.
  • Använd inte din japanska kockniv för annat än matberedning. Försöker du bända upp burkar eller skruva kommer du knäcka knivbladet och förstöra din kniv.
  • Skär inte din mat på en skärbräda eller underlag av sten, marmor, kakel eller glas.