Skötselråd för japanska kockknivar

Det rekommenderas att du tvättar dina köksknivar för hand med ett milt diskmedel i vatten. Efter tvätt skölj med kallt vatten och torka ordentligt med en handduk. Köksknivar
bör inte diskas i diskmaskinen. Om du trots all diskar i maskinen gör det kniven slöare snabbt samt kan skada stållegeringen (Cromova) i tex Globals knivar.

Global knivar är mycket vassa och kan blixsnabbt orsaka stor skad i ett fumligt barns händer. En vass kökskniv bör aldrig läggas direkt i en kökslåda där man med händerna måste rota runt. För eller senare skär man sig på knivbladet. Förvara dina köksknivar helst i ett knivblock eller knivlåda eller på magnetlist. Ett bra tips är i ett liggande knivblock inuti en låst eller barnsäkrad kökslåda. Även när knivarna är rätt förvarade bör de hållas långt från barnens räckvidd.


Slipverktyg till din globalkniv!


Global slipverktyg

Cervera.se

Globalknivar och många andra japanska kocknivar har en knivegg i vinkel på ca 10-15 grader för att ge en hög skärpa. Den höga vinkeln resulterar även i en tunnare egg vilket ger en kniv man måste hantera på ett varsamt sätt. Se några förhållningsregler nedan:

  • Använd inte starka rengöringsmedel eller medel som innehåller blekmedel.
  • Blötlägg inte kniven en lång stund innan rengöring i annat än rent vatten utan rengöringsmedel.
  • Försök INTE att skära igenom djupfrysta livsmedel eller ben. Om du fastnar med kniven vicka då inte bladet utan dra bort kniven genom att föra kniven framåt eller bakåt.
  • Använd inte din kniv till hackning med upp och ner rörelse. Rätt medtod för att inte riskera skador på eggen är att föra bladet framåt och tillbaka i skivande rörelser.
  • Använd inte din japanska kockniv för annat än matberedning. Försöker du bända upp burkar eller skruva kommer du knäcka knivbladet och förstöra din kniv.
  • Skär inte din mat på en skärbräda eller underlag av sten, marmor, kakel eller glas.