Kai Shun VS Global – vem vinner?

 

kockkniv på 25 cm VS Global G-17 kockniv på 27 cm. Dessa båda knivar är extrema köksverktyg för den som vill satsa på en kniv som kan gå i  generationer. Knivarna är för dig som inte vill göra några kompromisser när det gäller pris och kvalitet.

Vilken är bäst?
Ståltyper

Kai Shuns Classic 25 cm
Shun innehåller rostfritt damaskerat stål i 65 olika lager. Kärnan är tillverkad i VG-10 stål med högt innehåll av kobolt och kol vilket gör stålet xtremt hårt och ger kniven egenskaper som mycket hög  skärpa och gör den lätt vässad. Shun är till stor del handgjord och vässad för hand. Som ny och aldrig använd med första handvässningen är kniven bisarrt vass!
Skärpa: [rating=9]9/10
Eggens hållbarhet: [rating=7]7/10

Global G-17
Global en blandning av Molybden och Vanadin stål. Stålet är mycket hårt och ger hög skärpa. Kolblandningen är något lägre än i Shuns knivar vilket ger ett något mer förlåtande stål. Knivarna är delvis handgjorda men vässas nuförtiden i maskin på fabrik.
Skärpa: [rating=8]8/10
Eggens hållbarhet: [rating=8]8/10

Handtag

Global G-17
Handtagen är ihåliga och fylls med sand av varierande kornstorlek vid tillverkningen. Detta ger en unik viktfördelning som blir mer påtaglig på de större knivmodellerna. Handtaget är i ett stycke och relativt rakt i förhållande till bladet och det finns inga skarvar som kan gömma/samla på sig smuts. Greppet är mycket skönt i det så karaktäristisk hålade Global handtaget.
Balans: [rating=9]9/10
Greppvänlighet: [rating=8]8/10
Hygien: [rating=10]10/10

Kai Shuns Classic 25 cm
Shunknivens handtag är gjort i trädsorten Pakkawood och lackerat. I änden finns en stålkåpa. Handtaget är böjt och mycket greppvänligt. Trä håller en skön temperatur och är därför skönt att hålla i. Kniven balanserar utmärkt. Ändkåpan är en snygg detalj men har skarvar.
Balans: [rating=8]8/10
Greppvänlighet: [rating=9]9/10
Hygien: [rating=7]7/10

Summering/slutbetyg:
Global är mer hållbar och håller skärpan något bättre. Shuns knivar är något greppvänligare men för den som önskar en lättare kockkniv är Global första valet pga det ihåliga handtaget. Balansen känns skönare på Globals stor knivar men Shuns knivar har ett särskilt skönt grepp i trähandtaget som till stor del uppväger sämre viktfördelning. Hygieniskt är Global ett bättre val då den saknar skarvar. Båda knivarna är fantasiska köp och ingen kommer bli missnöjd. Vad man väljer är en smaksak och en fråga om design. En litet övertag till Global pga balans och hygien

Global G-17: [rating=9] 9/10
Kai Shuns Classic 25 cm: [rating=8] 8/10